40 WereldWinkelnieuws 40

De winter heeft zijn intrede gedaan. Lagere temperaturen, sneeuw, ijs, soms een voorzichtig zonnetje. Begint de schaatskoorts al een beetje op te komen? Of is het voor jou de tijd om lekker onder een dekentje op de bank te zitten met een kop warme fairtrade thee in de hand? Waar krijg je energie van? Wat je voorkeur heeft, maakt niet uit. Doe het met aandacht en zorg voor jezelf, want als je goed voor jezelf zorgt, kun je ook weer goed voor anderen zorgen!

Wereldwinkel Bedum in de Grotestraat

Dat doen we in de wereldwinkel ook graag. Onze zorg voor anderen krijgt vorm door eerlijke handel (fair trade, zie kader) te ondersteunen, zodat boeren en kleine ondernemers in derdewereldlanden een eerlijke prijs krijgen voor hun producten. En dat doet de Wereldwinkel in Bedum dit jaar al veertig jaar! Ja, je leest het goed. Zo lang is Wizzelwaark al actief, dankzij alle vrijwilligers die in die jaren hun steentje hebben bijgedragen aan de oprichting en het voortbestaan van de wereldwinkel. Wist je dat alles is begonnen in de schuur van een boerderij? Dit jaar zullen we in de wereldwinkelnieuwsartikelen aandacht besteden aan de geschiedenis van Wizzelwaark en aan het jubileum. Dus houd deze berichten goed in de gaten!

Wat is fair trade?
Fair trade is een samenwerkingsverband in de handelsketen om arbeids- en leefomstandigheden van producenten in niet-westerse culturen te verbeteren. Dit gebeurt door betere (faire) handelsvoorwaarden aan te bieden en door de rechten van producenten te beschermen. Verder draagt fair trade bij aan sociale gelijkheid en economische zekerheid. De criteria voor fair trade zijn:

  • verantwoorde prijzen, leefbare lonen
  • verantwoorde arbeidsomstandigheden
  • geen kinderarbeid, geen gedwongen arbeid
  • gelijke kansen voor mannen en vrouwen
  • zorg voor het milieu
  • contracten afsluiten voor een langere periode
  • transparantie

Wereldwinkels in Nederland kopen hun producten in bij een selecte groep fair trade importeurs. Deze importeurs onderhouden een directe relatie met fair trade producenten in ontwikkelingslanden.

OPROEP: NIEUWE VRIJWILLIGERS GEVRAAGD!

Om Wizzelwaark in Bedum te kunnen voortzetten, hebben we naast de huidige vrijwilligerspool ook nieuwe inzetbare krachten nodig. Vind je het fijn iets voor je medemensen te doen en je te omringen met eerlijke producten in een gezellige winkel? Meld je aan als je een bijdrage wilt leveren aan ons vrijwilligersteam! Op dit moment hebben we vooral extra mensen nodig in de winkel. De inzet is: minimaal een dagdeel door de week en ongeveer een keer per acht weken een dagdeel op zaterdag. Meerdere dagdelen werken mag altijd. Wil je meer informatie? Kom langs in Wizzelwaark en laat je informeren door een van onze vrijwilligers. Je kunt je naam en telefoonnummer daar ook achterlaten, dan word je teruggebeld.

Onze wintertips

Wizzelwaark heeft een mooie collectie warme wollen sjaals. Fijn als je eropuit gaat deze winterdagen!

En als je dan thuiskomt: een kop heerlijk verantwoorde thee! Geniet ervan!

We zien je graag in Wizzelwaark! Ons adres: Grotestraat 32 in Bedum. Vind ons ook op facebook: www.facebook.com/wereldwinkelbedum