Fairtradeweek 2023

Dit jaar vindt de Fairtrade Week plaats van 28 oktober t/m 5 november, met deze keer als thema: ‘Klimaat’. Maar wat heeft eerlijke wereldhandel eigenlijk te maken met het klimaat, zou je jezelf kunnen afvragen…
Dat is nu juist wat Fairtrade ons onder de aandacht wil brengen. Het is allemaal een kwestie van oorzaak en gevolg. Door de huidige klimaatcrisis wordt het levensonderhoud van miljoenen boeren en werknemers in Azië, Afrika en Latijns-Amerika bedreigd, omdat vruchtbaar land verloren gaat en gewasziekten zich door de opwarming van de aarde snel verspreiden. De hierdoor ontstane tekorten gecombineerd met de toch al veel te lage inkomens doen de schulden stijgen, waardoor er geen enkele mogelijkheid overblijft om nog te kunnen investeren in schone energie en duurzame landbouwmethodes. En dat is nu juist hard nodig om de bodem en biodiversiteit te herstellen en de longen van onze aarde, de bossen, te beschermen, zodat klimaatverandering voorkomen kan worden.
De aardbol is één geheel, als op de ene helft niet geïnvesteerd kan worden in schone energie en duurzame methodes, dan heeft dit automatisch gevolgen voor de hele planeet. De luchtlagen om onze planeet kennen geen grenzen, de rivieren, de zeeën evenmin; alles stroomt verder en rond, waardoor het uiteindelijk overal komt. We zullen elkaar moeten helpen uit ‘de cirkel van oorzaak en gevolg’ te komen, door het ontwaken van het bewustzijn dat alles met elkaar verbonden is.
Wereldwinkels vinden het belangrijk om elk jaar weer aandacht te besteden aan de Fairtradeweek om mensen bewust te maken van de noodzaak van eerlijke wereldhandel. Om mensen te stimuleren meer eerlijke wereldhandel producten te kopen houdt Wereldwinkel Wizzelwaark tijdens de Fairtradeweek een kassabonactie. Elke klant kan de kassabon (met naam/email/tel) deponeren in een pot, herkenbaar aan de tekst ‘duurzaam/milieu/klimaat’ en heeft zo kans een leuk ‘duurzaam’ prijsje te winnen. Voor de kleintjes is er een leuke kleurplaat. Wereldwinkel Wizzelwaark hoopt veel mensen te kunnen verwelkomen!