Nieuwsbrief februari 2018

WereldWinkelNieuws

De maand februari is aangebroken met guur en stormachtig weer, maar bij het verschijnen van deze krant lijkt de winter een beetje zijn intrede te hebben gedaan. Lagere temperaturen en een voorzichtig zonnetje, begint de schaatskoorts bij jou al een beetje op te komen?

Thailand

Dat is zeker niet het geval in Thailand, het land dat in februari centraal staat in Wereldwinkel Wizzelwaark in Bedum. De gemiddelde temperatuur loopt daar tegen de dertig graden Celsius. Thailand is een koninkrijk in Zuidoost-Azië waar meer dan 65 miljoen mensen wonen, van wie de meesten het boeddhisme aanhangen. Het land, dat tot 1939 Siam heette, is zeer uitgestrekt met een diversiteit aan landschappen. Het kent een tropisch klimaat dat vanwege de geografische ligging verschilt per streek. Het zuiden heeft een moessonseizoen met dagelijks enkele fikse regenbuien. De hoofdstad van Thailand is Bangkok, een geliefde toeristenplaats.

Landbouw en fair trade

Rijstbouw vormt een belangrijke bron van inkomsten, evenals de verbouw van suikerriet, katoenjutesojabonencassave en pinda‘s. Aan de kusten en op de eilandjes zijn rijst, kokospalmen en rubberbomen de belangrijkste cultuurgewassen. Het zuidoosten is beroemd om zijn fruitboomgaarden.

Rijstboeren van coöperatie Nam Om in het Noordoosten van Thailand verbouwen voor het maken van noedels een speciale variant langkorrel rijst: chainat. Na de oogst wordt deze rijst gedroogd en in de rijstmolen geslepen tot witte of bruine rijst. De verwerker maalt de rijst tot rijstmeel, waarvan noedeldeeg wordt gemaakt. De fairtrade (zie kader) rijstboeren verbouwen de langkorrelrijst als tweede oogst na hun pandanrijst. De fairtrade ontwikkelingspremie die zij ontvangen, besteden zij aan projecten voor beter onderwijs en gezonde voeding. Ook leren de boeren hoe ze biologische mest kunnen maken van de poep van hun buffels. Dat is goedkoper dan kunstmest en beter voor het milieu. Het vrijkomende biogas gebruiken ze om te koken.

Wat is fair trade?
Fair trade is een samenwerkingsverband in de handelsketen om arbeids- en leefomstandigheden van producenten in niet-westerse culturen te verbeteren. Dit gebeurt door betere (faire) handelsvoorwaarden aan te bieden en door de rechten van producenten te beschermen. Verder draagt fair trade bij aan sociale gelijkheid en economische zekerheid. De criteria voor fair trade zijn:

  • verantwoorde prijzen, leefbare lonen
  • verantwoorde arbeidsomstandigheden
  • geen kinderarbeid, geen gedwongen arbeid
  • gelijke kansen voor mannen en vrouwen
  • zorg voor het milieu
  • contracten afsluiten voor een langere periode
  • transparantie

Wereldwinkels in Nederland kopen hun producten in bij een selecte groep fair trade importeurs. Deze importeurs onderhouden een directe relatie met fair trade producenten in ontwikkelingslanden.

Fair Trade producten uit Thailand

Wizzelwaark verkoopt diverse heerlijke producten uit Thailand! Zo kun je bij ons terecht voor onder meer rietsuiker, pandanrijst, mango, curry’s, woksauzen en de hiervoor beschreven noedels. Varieer eens op de Hollandse stamppotten en vier je eigen Thaise feestje! Naast de fair trade voeding biedt Wizzelwaark ook mooie kunstnijverheid uit Thailand aan, zoals keramiek uit Lampang in het noorden van het land. De vrouwen in het familiebedrijf dat de vazen maakt zijn verzekerd van een eerlijk inkomen en een veilige werkomgeving in de fabriek. Fair trade maakt dit mogelijk!

Een ander product uit Thailand dat in trek is, zijn de beeldjes van polystone, een mengsel van gemalen steen (zeepsteen, graniet, marmer) en vloeibare hars. Dit gietbare mengsel komt in een rubber mal en na uitharding wordt het gepolijst en gepoetst. Het hele proces is handwerk.

Door de verkoop van deze producten worden de levensomstandigheden van de producenten verbeterd. Met jouw aankoop steun je hen en hun omgeving. Kom gauw kijken in de Grotestraat!

Tot slot nog even dit: als je voor minimaal €15,= per jaar Vriend wordt van de WereldWinkel krijg je 10% korting op je non-foodaankopen. Bovendien steun je het goede werk van onze vrijwilligers voor een betere en eerlijkere wereld! Je kunt natuurlijk ook iemand anders Vriend maken, een leuk cadeau!! Tot gauw ziens in Wizzelwaark!

Openingstijden: Dinsdag t/m zaterdag van 10.00 uur – 16.30 uur. Grotestraat 32, Bedum.

Vind ons ook op Facebook!
www.facebook.com/wereldwinkelbedum

Lekkere recepten van/met Fairtrade producten:
http://www.ontmoetonzeboeren.nl/recepten/