Wereldwinkelnieuws – Mei 2019

40 WereldWinkelNieuws 40

Wizzelwaark in Bedum viert in 2019 het veertigjarig jubileum!! Al veertig jaar zijn talloze vrijwilligers actief om eerlijke handel met de derde wereld vorm te geven. In 1979 is het allemaal begonnen met een kraampje op de weekmarkt en nog steeds steun je met de aankoop van onze producten de lokale bevolking in derdewereld landen. Op 11 mei was het World Fairtrade Day en werden alle klanten in Wizzelwaark getrakteerd op een lekker kopje koffie. Ook kregen zij een kleine attentie op deze speciale dag. Een geslaagde actie!

Weet wat je koopt*
Elke dag maak je keuzes. Doe je aankopen. In de supermarkt of online. Maar wat velen niet weten is dat die keuzes gevolgen kunnen hebben. Dat je onbewust kunt bijdragen aan een oneerlijk handelssysteem waarin boeren en arbeiders aan de andere kant van de wereld worden uitgebuit. Een wereld die vaak voor ons onzichtbaar blijft.
 
Tijdens de afgelopen Fairtrade Week (4 t/m 12 mei) was er landelijk speciale aandacht voor deze ‘onzichtbare’ wereld. Wizzelwaark Bedum vraagt niet alleen in de Fairtrade Week, maar het hele jaar door aandacht voor de problematiek van oneerlijke handel en uitbuiting. Met jouw aankopen in de winkel kun je wel degelijk het verschil maken. Want als jij weet wat je koopt kun je eerlijker kiezen en help je de werk- en leefsituatie van deze boeren en arbeiders stukje bij beetje te verbeteren.

Goed nieuws is dat steeds meer huishoudens (83%) in Nederland Fairtrade artikelen kopen (zie afbeelding). Dankzij de verkoop van Fairtrade producten worden boeren in ontwikkelingslanden in staat gesteld om een beter bestaan op te bouwen en te investeren in duurzame bedrijfsvoering. In 2018 ontvingen boerencoöperaties en werknemers op plantages bijna € 7 miljoen premiegeld vanuit Nederland, bovenop de verkoopprijs van het product. Een mooi resultaat waar ook jij aan hebt bijgedragen met je aankopen in Wizzelwaark! Namens alle producenten: Dank je wel!!

Maandactie mei: wierook, branders en boeddha’s

Hadden we in de maand april een actie om de inwendige mens te versterken (koffie en koekjes), déze maand een aantrekkelijke actie om de spirituele mens te versterken. Op de wierook van Moeder’s Geuren krijg je maar liefst 10% korting! Deze korting geldt ook op de wierookhouders, oliebranders en boeddha’s.

Ben je vriend van de wereldwinkel, dan bedraagt de korting op deze producten in mei maar liefst 20%. Zo’n aanbieding kun je niet laten liggen. De wierook van Moeders Geuren is gemaakt van natuurlijke ingrediënten en zorgt voor een ontspannen sfeer, binnenshuis en in de tuin. Wizzelwaark heeft nu speciale (extra dikke) stokken voor buitenshuis, ook anti-mug! Wat een leuk cadeau, zo aan het begin van het tuinseizoen! Kom gauw naar de winkel en sla je slag!

Word vriend van Wizzelwaark!

Wil je blijven genieten van het wereldwinkelaanbod en wil je onze vrijwilligers steunen in hun goede werk voor eerlijke handel, word dan nu Vriend van de Wereldwinkel. Voor een bedrag van €15,= per jaar ben je al donateur of WereldWinkelVriend en steun je ons werk (een hogere donatie mag natuurlijk ook!). Als dank krijg je een jaar lang 10% korting op non-foodproducten en er zijn ook enkele speciale acties en extra kortingen voor de Vrienden. Ook leuk om cadeau te geven!

We zien je graag in Wizzelwaark, tot gauw!

Openingstijden: dinsdag t/m zaterdag van 10.00 uur – 16.30 uur. Grotestraat 32, Bedum. Vind ons ook op Facebook en op www.wereldwinkelbedum.nl

OPROEP!
NIEUWE VRIJWILLIGERS GEVRAAGD! Om Wizzelwaark in Bedum te blijven voortzetten, hebben we naast de huidige vrijwilligerspool ruimte voor nieuwe, wekelijks inzetbare, winkelmedewerkers. Vind je het fijn iets voor je medemensen te doen en je te omringen met eerlijke producten in een gezellige winkel? Meld je dan aan als vrijwilliger! De inzet is: minimaal 1 dagdeel door de week en minimaal 1 keer per 8 weken een dagdeel op zaterdag. Meerdere dagdelen werken mag altijd. Daarnaast zetten de vrijwilligers zich in tijdens lokale markten en activiteiten. Wil je meer informatie? Kom langs in Wizzelwaark (Grotestraat 32 in Bedum) en laat je informeren door een van onze vrijwilligers. Je kunt je naam en telefoonnummer daar achterlaten, dan word je teruggebeld. Of leg contact via onderstaande media: Telefoon: 06 29 44 32 00 E-mail: info@wereldwinkelbedum.nl Facebook : www.facebook.com/wereldwinkelbedum

*Copyright © 2019 Stichting Max Havelaar. www.maxhavelaar.nl/fairtradeweek