WereldWinkelNieuws juni 2021

Wat een koude, gure lentemaand hebben we achter de rug… Terwijl de terrasjes open mochten en hun eigenaren met smart op ons wachtten, waren we door het slechte weer toch nog aan huis gebonden. Gelukkig lijkt de kou nu grotendeels uit de lucht te zijn, wat mooi samenvalt met de verdergaande versoepeling van de regels. De terrasjes vullen zich en langzamerhand begint het ‘normale’ leven weer.

Toch beseffen we, door alle beperkingen van het afgelopen jaar, nu beter hoe de situatie voor veel mensen in andere delen van de wereld is. Bij ons zijn het slechts tijdelijke maatregelen om onze gezondheid te beschermen, maar er zijn landen waar de bevolking al vele generaties lang onder streng beperkende regels van onderdrukkende regimes leeft. Misschien toch ook even goed om dit tot ons door te laten dringen, we zijn als mensheid immers allemaal verbonden met elkaar, en er is nog veel werk te doen voor er in alle landen vrijheid en goede leefomstandigheden zullen komen.

Wereldwinkels zetten zich in om daaraan een steentje bij te kunnen dragen, door in minder bedeelde landen mogelijkheden te creëren voor betere leefomstandigheden en zelfstandigheid. Ze doen dit door producten rechtstreeks af te nemen van plaatselijke arbeiders en daar een eerlijke prijs voor te betalen. Ook worden, middels Fairtrade, mogelijkheden gecreëerd tot het opzetten van coöperaties waarin samengewerkt kan worden, om een betere toegang tot de wereldmarkt te kunnen krijgen.

Vaderdag
Op 20 juni is het weer tijd om de vaders even in het zonnetje te zetten! Ook Vaderdag wordt, hoewel niet altijd op dezelfde datum, in heel veel landen op de wereld gevierd.

Elk land heeft zijn eigen tradities op deze dag. Zo wordt in Rusland jaarlijks een grote optocht georganiseerd om alle vaders te eren. In Servië worden de vaders eerst vastgebonden voor ze vol lekkernijen worden gestopt en in Thailand worden ze overladen met bloemen. In Duitsland wordt er helemaal een feest van gemaakt; vaders verzamelen zich om te wandelen en tijdens die wandeling moet zoveel mogelijk gedronken worden! Er worden daartoe speciale karren vol bier en etenswaren meegesjouwd. Zo zullen er nog vele andere Vaderdag tradities zijn. In ons land en buurland België geven we vaders een knuffel en presentjes. Wat dat betreft is de aanbieding van de maandactie een leuk ideetje voor Vaderdag…

Maandactie In de maand juni zijn de ‘Doppers’, de bekende hervulbare, duurzame waterflessen, in de aanbieding. De bovenkant van de fles is te gebruiken als beker om je water of sap uit te kunnen drinken. Zeer geschikt om mee te nemen op een fietstocht of wandeling.

Doppers produceerde deze flessen om te voorkomen dat er nog meer plastic aan de enorme plasticberg in onze oceanen wordt toegevoegd, waardoor schoon drinkwater steeds schaarser gaat worden. We kunnen dus zelf door middel van dergelijke hervulbare producten, bijdragen aan een veel schoner en beter milieu.


De Doppers zijn tussen 7 en 20 juni te verkrijgen van € 12,50 voor € 10, –

Onze chocoladeproducten

Zoals sommigen al zullen weten zijn inmiddels meerdere Wereldwinkels overgestapt naar een ander merk chocola, geproduceerd door het bedrijf Chocolatemakers, dat gevestigd is in Amsterdam. Het bedrijf werkt nauw samen met boeren in Congo, de Dominicaanse Republiek en Peru en koopt de biologische cacao voor een eerlijke prijs rechtstreeks bij hen in. Een gedeelte van de opbrengst gaat naar goede doelen, zoals o.a. het redden van tropisch regenwoud en gorilla’s.

De trotse cacaoproducenten in Peru Cacaobonen verwerkt door Chocolatemakers

Het bedrijf werd onlangs winnaar van de ‘Dikke Duim Award’ vanwege hun zichtbaarheid, duurzaamheid, toekomstgericht ondernemen en de hoge mate van werkgeluk voor medewerkers. Bovendien betaalt het bedrijf hun cacaoboeren 50% meer (!) dan de Fairtrade standaard, erg de moeite waard dus!

Vriendenkaart Door vriend te worden van Wereldwinkel Wizzelwaark steun je de winkel in haar bestaan en tegelijkertijd help je daarmee eerlijke wereldhandel te bevorderen. Het biedt je veel voordelen; je ontvangt altijd 10% korting op kunstnijverheidsproducten en nog hogere kortingen bij speciale aanbiedingen. Bovendien ontvang je ook uitnodigingen voor speciale activiteiten, zoals proeverijen, lezingen en voorverkoop.

De vriendenkaart is in de winkel verkrijgbaar en kost € 15,- per kalenderjaar. Wereldwinkel Wizzelwaark is zeer erkentelijk voor de steun die je ons hiermee biedt.

Verbouwing Wereldwinkel Wizzelwaark

Onze wereldwinkel wordt gerenoveerd! Vanaf 7 juni starten de werkzaamheden. Allereerst wordt begonnen met het vervangen van de kozijnen van de voorgevel. Omdat we de ramen vrij moeten maken, zullen de producten iets anders opgesteld staan dan je gewend bent, maar gelukkig kan de winkel, zoals het er nu uitziet, gewoon open blijven.

Openingstijden
We hopen je snel te weer te ontmoeten in Wereldwinkel Wizzelwaark! Onze openingstijden zijn: Woensdag- en donderdagmiddag: 13.00 – 16.30 u.
Vrijdag en zaterdag de hele dag: 10.00 – 16.30 u.


Wereldwinkel Wizzelwaark


Grotestraat 32 Bedumwww.wereldwinkelbedum.nl 
www.facebook.com/wereldwinkelbedum
info@wereldwinkelbedum.nl
T: 06-29443200