WereldwinkelNieuws september 2021

Op haar ronde om de zon bereikt onze aarde langzamerhand weer de fase waarin de herfst naderbij gaat komen. Toch is de natuur om ons heen, dankzij de vele regen die gevallen is, nog bijna net zo groen als in eerdere maanden. Daar kunnen we dan in elk geval nog een tijdje van genieten, met hopelijk nog een mooie nazomer…

De scholen zijn inmiddels weer begonnen en gelukkig kunnen we weer vrijer leven, zonder allerlei beperkingen. Terwijl voor ons dus het leven z’n normale gangetje begint te hernemen, is dat voor veel medemensen op dit moment niet het geval, hun leven staat op de kop, ze zijn alles verloren en moeten een geheel nieuw bestaan zien op te bouwen in een compleet ‘vreemde’ cultuur. Ook in ons ‘Hogeland’ zullen ze binnenkort moeten zien te aarden.

Overal waar mensen van verschillende culturen samenkomen is het belangrijk elkaars culturele normen en waarden te leren kennen, om misverstanden te kunnen voorkomen. Niet als verplichting, maar als een boeiende, verrijkende en leerzame ervaring…

Zo is het in westerse culturen gebruikelijk bij de eerste kennismaking uit oprechte belangstelling vragen te stellen over familie en achtergrond, terwijl dit in veel andere culturen als veel te direct wordt ervaren, zij zullen er voor terugschrikken, antwoord en oogcontact ontwijken, wat dan weer negatief over kan komen. Langzamerhand wennen culturen gelukkig aan elkaar en kunnen dan met humor terugkijken op de culturele misverstanden die er in aanvang zijn geweest.

Ooit reageerden enkele Afrikaanse vluchtelingen met een somber, verdrietig gezicht toen hun Nederlandse buurvrouw zei: ‘Je mag wel even binnenkomen…’ en liepen vervolgens teleurgesteld weg. De buurvrouw snapte er niets van. Een hele tijd later hebben ze er met elkaar hard om kunnen lachen. In het Afrikaanse land van herkomst zwaai je met wijd gespreide armen de deur open, roep je luid ‘welkom’ en trek je iemand naar binnen, ook als hij/zij niet wil. Vanuit die blik hadden ze de uitnodiging verkeerd, als een afwijzing, opgevat. Ze begrijpen elkaar nu veel beter, lachen heel wat af en weten in elk geval dat ze het van beide kanten goed bedoelen.

Kleintje Lichtweek

In Bedum zal van 4 t/m 11 september ‘Kleintje Lichtweek’ plaatsvinden. Nog niet erg groots dus, om opeenhoping te voorkomen, maar mensen verlichten op eenvoudige wijze hun woning en tuin, zodat er toch een warme sfeer zal zijn. Ook in huis wordt het langzamerhand weer gezellig om kaarsjes aan te steken. In Wereldwinkel Wizzelwark zijn diverse kaarshoudertjes uit allerlei landen te vinden.

Maandactie In de maand september worden glazen, bekers, kop en schotels met 10% korting aangeboden. Vrienden van de Wereldwinkel ontvangen hierop 20% korting.

Vriendenkaart Door vriend te worden van Wereldwinkel Wizzelwaark steun je de winkel in haar bestaan en tegelijkertijd help je daarmee eerlijke wereldhandel te bevorderen. Het biedt je veel voordelen; je ontvangt altijd 10% korting op kunstnijverheidsproducten en nog hogere kortingen bij speciale aanbiedingen. Ook ontvang je uitnodigingen voor speciale activiteiten, zoals proeverijen, lezingen en voorverkoop.

De vriendenkaart is in de winkel verkrijgbaar en kost € 15,- per kalenderjaar. Wereldwinkel Wizzelwaark is zeer erkentelijk voor de steun die je ons hiermee biedt.

Openingstijden
We hopen je snel te ontmoeten in Wereldwinkel Wizzelwaark! Onze openingstijden zijn:
Woensdag- en donderdagmiddag: 13.00 – 16.30 u.
Vrijdag en zaterdag, de hele dag: 10.00 – 16.30 u.

Wereldwinkel Wizzelwaark

Grotestraat 32 Bedumwww.wereldwinkelbedum.nl 
www.facebook.com/wereldwinkelbedum
info@wereldwinkelbedum.nl
T: 06-29443200