WereldwinkelNieuws – April 2024

Maart roerde zijn staart en april doet vervolgens wat het wil; dat zullen we deze maand gaan ervaren… Rondom Pasen voel je weer de kriebels om naar buiten te gaan, de vogels zingen weer op hun vaste tijden en trekken zich helemaal niets aan van veranderde kloktijd. Natuurlijk zijn er ook weer allerlei interessante dagen in deze maand. Maar bovenal is april de maand van de Filosofie!
Het kan nooit kwaad, en zeker niet in de huidige wereldperiode, om eens even pas op de plaats te maken en je geest open te stellen voor filosofische gedachten. Het oorspronkelijke Griekse woord ‘philosophia’ betekent niets anders dan ‘houden van (= philo) wijsheid (= sophia)’ en wie houdt daar nu niet van? We hebben toch allemaal behoefte aan wijsheid om de juiste beslissingen te nemen in ons leven en om te weten hoe we met de wereld moeten omgaan. Het begin is niet moeilijk, want één van de eerste filosofen, Socrates (469-399 v.Chr.), leert ons dat werkelijke kennis begint met te beseffen dat we eigenlijk niets weten en dat verwondering het allereerste begin van wijsheid is. Denken is, zo zegt hij, de ziel die met zichzelf praat. En Spinoza (1632-1677) wijst op het feit: “Er is geen andere weg dan de eigen weg”. Iedereen kan dus in eigen tempo tot wijsheid komen. En lukt dat niet direct dan zegt Confucius (551-479 v. Chr.) daarover: “Onze grootste overwinning is niet dat we nooit falen, maar dat we telkens als we struikelen weer opstaan”. Alle mogelijkheden voor iedereen dus om tot innerlijke wijsheid te komen.
En dan noemen we nog enkele belangrijke internationale dagen. Op 7 april is het ‘Wereldgezondheidsdag’, de aandacht wordt dan gevestigd op de noodzaak tot het terugdringen van ziekten in diverse landen van de wereld. Op 22 april vindt het jaarlijkse evenement ‘Dag van de Aarde’ plaats; wereldwijd worden activiteiten opgezet met de doelstelling mensen bewust te maken van het bijzondere van de aarde en het leven daarop, ook wordt er op positieve wijze aandacht gevraagd voor de wereldproblematiek rondom natuur, milieu en klimaatverandering.
Tot slot zijn er nog onderstaande plaatselijke dagen waaraan ook Wereldwinkel Bedum meedoet.

Roefeldag & voorjaarsfair 20 april / Koningsdag 27 april


Roefelen is een van oorsprong Vlaams woord dat ‘snuffelen’ of ‘ontdekken’ betekent. Roefeldag is een dag waarop kinderen van de basisschool bij bedrijven, verenigingen of winkels een kijkje achter de schermen gaan nemen. In Bedum vindt deze dag plaats op zaterdag 20 april van 11.00-17.00 u. Er is dan ook een voorjaarsfair met atracties, muziek en een foodmarkt op het plaatselijke bedrijventerrein.
De viering van Koningsdag vindt plaats op 27 april. Meerdere winkels in Bedum, waaronder de Wereldwinkel, zijn dan geopend.

Maandaanbieding april

Tony Chocolonely 2 grote repen € 5,50

Bij Tony’s Chocolonely hebben chocolademakers een missie; Wereldwijd geen moderne slavernij en kinderarbeid meer bij de productie van chocola, en eerlijke verdiensten voor de cacaoboeren in land van herkomst!

Vriend van de Wereldwinkel

Door vriend te worden van de Wereldwinkel bevorder je eerlijke wereldhandel en ontvangt je altijd 10% korting op kunstnijverheidsproducten en 20% bij speciale aanbiedingen. Kosten vriendenkaart € 15,- p. j.

Wereldwinkel Bedum zoekt nieuwe vrijwilligers

Werken in een warme sfeer met een mooie doelstelling! Iets voor jou? Je bent van harte welkom en kunt je aanmelden via onderstaande contactgegevens of in Wereldwinkel Wizzelwaark.

Wereldwinkel Wizzelwaark                                                             
Grotestraat 32 Bedum                                                      
www.wereldwinkelbedum.nl                                     
www.facebook.com/wereldwinkelbedum
info@wereldwinkelbedum.nl