WereldwinkelNieuws – Juni 2024

De tijd lijkt voorbij te vliegen, dat merk je ook bij maandelijkse brieven. Of je ze nu schrijft of te lezen krijgt, het lijkt altijd nog maar net geleden…
Hoe er met het gegeven ‘tijd’ wordt omgegaan is echter per cultuur vaak nogal verschillend, evenals de tijdsbeleving. Zo gaan we in de westerse cultuur nogal strak met de tijd om, rechtlijnig; tien uur is tien uur! In veel andere culturen kan half elf, of nog later, ook tien uur zijn, zelfs bij officiële zakelijke afspraken; er wordt flexibeler met de tijd omgegaan. Het is dus voor iedereen even wennen als je opeens in een heel andere cultuur terecht komt, en dat heeft dan weer tijd nodig…
Ook deze maand zijn er weer belangrijke dagen waaraan in de hele wereld tijd en aandacht wordt besteed. Op 5 juni is het ‘Wereld Milieu Dag’; doelstelling van deze dag is bewustzijn te creëren bij bevolking en overheden over onze invloed op het milieu, de gevolgen daarvan en hoe we het milieu beter kunnen beschermen. In aansluiting hierop is het op 8 juni ‘Wereld Oceanen Dag’ waarbij speciale aandacht wordt gevestigd op het feit dat wij de oceanen nodig hebben om te kunnen leven op aarde; ze produceren de helft van de zuurstof die we inademen, reguleren het klimaat, bieden voedsel en zijn een bron van biodiversiteit.
Alles hangt altijd met elkaar samen: verslechtert of verbetert het milieu dan verslechteren of verbeteren de levensomstandigheden voor alle levende wezens op deze aarde. En zo is het ook met menselijke situaties, daar wijst ook de ‘Internationale Dag tegen Kinderarbeid’ (12 juni) ons op. Over de hele wereld wordt door 215 miljoen kinderen zware kinderarbeid verricht, wat zowel geestelijk als lichamelijk een veel te zware belasting is voor kinderen. Deze situatie kan alleen veranderen als de omstandigheden van de ouders en de plaatselijke bevolking verbeterd worden; als volwassenen een respectabel loon verdienen, hoeven hun kinderen niet meer te werken, maar kunnen zij naar school! Zoals natuurlijk al vaak gezegd, is het daarom van belang bij de aanschaf van producten te kijken of het eerlijke wereldhandel (fair trade) ondersteunt. Bij Wereldwinkels is dit het geval met alle producten die voorradig zijn; in supermarkten zijn er gelukkig ook steeds meer initiatieven op dit gebied, maar zul je voorlopig nog wel even goed op het etiket moeten kijken.
Tot slot is er dan nog op 20 juni de ‘Wereld Vluchtelingen Dag’, waarbij de aandacht wordt gevestigd op de kracht en de moed van mensen die genoodzaakt zijn hun land te ontvluchten voor oorlogen, terreur en onderdrukking, eveneens wordt dan besproken hoe we hier als mensheid mee om kunnen gaan.
En natuurlijk is er ook nog een belangrijke landelijke dag om niet te vergeten: 16 juni Vaderdag!

Maandaanbiedingen juni  (ideetje voor Vaderdag?)

Kortingsactie Doppers: 11 juni Wielerronde Bedum
Tijdens de Wielerronde zijn de doppers verkrijgbaar voor € 12,50

Met deze duurzame flessen verminder je plastic afvalberg!
Hard nodig voor het milieu…!

Dromenvangers en mobiles
De hele maand juni: 10% korting / voor Vrienden 20%

Vriend van de Wereldwinkel

Door vriend te worden van de Wereldwinkel bevorder je eerlijke wereldhandel en ontvangt je altijd 10% korting op kunstnijverheidsproducten en 20% bij speciale aanbiedingen. Kosten vriendenkaart € 15,- p. j.

Wereldwinkel Bedum zoekt nieuwe vrijwilligers!

Nieuwe vrijwilligers zijn van harte welkom! Aanmelden kan via contactgegevens.